Το Σεισμικό Τόξο που μας ενώνει

"ΤΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ"

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2013 - 2014 το σχολείο μας ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς με θέμα το σεισμό. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά :

 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Να κατανοήσουν το φαινόμενο των σεισμών.
  • Να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα που αναπτύσσουν ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο. 
  • Να μάθουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τους σεισμούς
  • Να προσεγγίσουν το σεισμό μέσα από πολυτροπικά κείμενα και μυθολογία. 
Οι παραπάνω βασικοί στόχοι αναμένεται να εμπλουτιστούν κατά την εξέλιξη του Προγράμματος.

 ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ, ΟΤΑΝ...

Τα μάθατε έγινε σεισμός στην Κρήτη! Τι είναι όμως ο σεισμός;  Ανοίξαμε βιβλία, μπήκαμε στη σελίδα του Ο.Α.Σ.Π. , παίξαμε, πειραματιστήκαμε με προσομοιώσεις και ενημερωθήκαμε από το σχετικό υλικό. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο κι άλλο υλικό, ενώ μας προβλημάτισαν κάποια βίντεο που παρακολουθήσαμε (πηγή: idep Foundation).

Εμπνευστήκαμε και παίξαμε με θεατρικό παιχνίδι την ιστορία της Ησυχούπολης που ξαφνικά ταράζεται από σεισμούς και τον αγαπημένο μας κ. "Δε με μέλλει" που δεν ήταν και τόσο προετοιμασμένος για το σεισμό. Παίξαμε παιχνίδια ρόλων και διαπιστώσαμε τι πρέπει να κάνουμε (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά) και τι να αποφεύγουμε σχετικά με το σεισμό. Δημιουργήσαμε τον κ.Πανικό και την κ.Ψυχραιμία και μιλήσαμε γι'αυτά.  Τραγουδήσαμε με τα Ημισκούμπρια.  Αλλά για κάθε περίπτωση έχουμε και τα χρήσιμα τηλέφωνα, ας πάρουμε το Ε.Κ.Α.Β:"1-6-6",Π.Υ:"1-9-9", Αστυνομία: "1-0-0". Δείτε μας σε πλήρη δράση στο βίντεο που ακολουθεί :

video
Μετά από τόση προετοιμασία ήρθε η ώρα για την άσκηση για το σεισμό. Από τα μεγάφωνα ακούγεται η βοή του σεισμού και εμείς με ψυχραιμία μπαίνουμε κάτω από τα τραπέζια κρατώντας το πόδι του τραπεζιού. Η κυρία σφυρίζει, που σημαίνει ότι τελείωσε ο σεισμός και πρέπει να κάνουμε ένα ήρεμο και ψύχραιμο τρένο για να πάμε στο σημείο συγκέντρωσης!Φτάσαμε, να μετρηθούμε! Α! έχουμε και τραυματίες;Γι'αυτό κουβαλάμε και το φαρμακείο μας μαζί (συγχαρητήρια στη μικρή ηθοποιό).

Εμπνευστήκαμε από τον  Εγκέλαδο και το γλυπτό του στον κήπο του Κάστρου των Βερσαλιών) και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα έργα μας.
video

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

              
Τα νήπια του 20ου νηπιαγωγείου Χαλκίδας,αφού πρώτα κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, στην παρουσίαση που ακολουθεί δίνουν οδηγίες, με τον τρόπο που ξέρουν πολύ καλά και τα ευχαριστεί (τραγουδώντας), για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού.video

Τέλος, επειδή είμαστε υπεύθυνοι μικροί πολίτες, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να εκδώσουμε το δικό μας ενημερωτικό φυλλάδιο (.pdf) για το σεισμό. Και θυμηθείτε η πρόληψη σώζει!

Δεν τελειώσαμε! Και δυστυχώς ούτε οι σεισμοί... Συνεχίζουμε... Περιμένετε νέα μας.         
                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: