Δανειστική Βιβλιοθήκη

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

   ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η σχολική  βιβλιοθήκη συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και στην προσέγγιση των νηπίων με το λογοτεχνικό λόγο. Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας μπορεί να προσφέρει χαρά και απόλαυση στον αναγνώστη-νήπιο. Ωστόσο, η αγάπη για το βιβλίο δε μεταδίδεται κληρονομικά ούτε αποτελεί μια έμφυτη λειτουργία. Αντίθετα, αποκτάται μέσω μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παιδείας που δεν έχει καταναγκαστικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία.


Το νηπιαγωγείο, οι παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες, οι εκθέσεις λογοτεχνικών βιβλίων, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, οι λογοτεχνικές ημερίδες, οι επισκέψεις λογοτεχνών στο σχολείο, οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις για το παιδικό βιβλίο, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις-παραστάσεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Η νηπιαγωγός παίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο νήπιο και στο βιβλίο. Η βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου είναι το σημείο συνάντησης, η αφετηρία από  όπου θα αρχίσει το ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων,  είναι ιδιαίτερα σημαντικός χώρος, γιατί δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, να έρθουν σε επαφή με τη γνώση και να γνωρίσουν το βιβλίο. 


Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως κάθε σχολική χρονιά έτσι και φέτος λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη (κάθε Παρασκευή).Τα νήπια με ιδιαίτερη χαρά δανείζονται βιβλία και οι γονείς χαίρονται να αφιερώνουν χρόνο για να ασχοληθούν δημιουργικά και να ταξιδέψουν μαζί με τα παιδιά τους στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς, που κάλυψαν τα έξοδα, προκειμένου να αγοραστούν τσάντες με το λογότυπο του νηπιαγωγείου, για να μεταφέρονται τα βιβλία από τα νήπια στο σπίτι και με αυτό τον τρόπο να μην καταστρέφονται.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Βιβλία δε σημαίνει μόνο η χαρά και η απόλαυση της ανάγνωσης και τα συναισθήματα που γεννιούνται στους μικρούς αναγνώστες. Σημαίνει και αφορμή για παιχνίδι! Δείτε εδώ το Α μέρος με ενδεικτικές δραστηριότητες φιλαναγνωσίας στο Νηπιαγωγείο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: